Чи корисна насправді гранола для схуднення?

Такий продукт здорового харчування як гранола все більше набирає популярність, він продається як в экомагазинах, так і в звичайних супермаркетах. Що це за продукт, чи справді він такий корисний, чи можна з його допомогою скинути вагу і чим він відрізняється від уже знайомих мюслі, розберемося в цій статті.

Гранола придумана в Америці прихильниками здорового харчування, які починали з випуску корисних сніданків під назвою «Гранула». Такі сніданки виглядали як подобу печива, зробленого з корисною борошна.

В даний час склад гранолы являє собою обсмажені вівсяні, гречані або рисові пластівці, запечені з горіхами, сухофруктами і натуральним підсолоджувачем, найчастіше з медом. Гранола може бути як розсипчастою, так і представляти собою тверді спресовані бруски.

Калорійність граноли

Якщо говорити про калорійності гранолы, то вона досить висока, енергетичну цінність представляють добавки з горіхів і меду, вітамінний склад розширюють сухі ягоди і фрукти у складі гранолы. Як перекус – це чудовий продукт, який можна їсти і в сухому вигляді, а також змішувати з молоком, соком або йогуртом.

Багато воліють вживати гранолу на сніданок, оскільки це корисно і ситно. Вважається навіть, що така енергетична суміш може замінити повноцінний обід або вечерю.

Дійсно, склад продукту збалансований таким чином, що швидко додасть інтелектуальних і фізичних сил, це прекрасний перекус на полуденок або тоді, коли немає часу на повноцінний обід. Але замінить гранола справжній гарячий обід або добротний вечерю? Швидше за все, немає.

У чому користь граноли

  • Гранола сприяє швидкому насиченню.
  • Якщо вживати гранолу в міру, то це допоможе налагодити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, оскільки продукт містить велику кількість харчових волокон, клітковини.
  • Продукт є джерелом корисних жирів, які містяться в горіхах і насінні, а також ненасичених жирних кислот.
  • Допоможе швидко втамувати голод.
  • Після виснажливих фізичних або інтелектуальних навантажень перекус таким продуктом допомагає швидко відновити втрачену енергію.
  • Позбавить від запорів і процесів бродіння у кишечнику.
  • Продукт сприяє контролю рівня цукру в крові.

Чи є від граноли шкода?

Багато виробників в цілях поліпшення смаку продукту не гребують різними наповнювачами, ароматизаторами, замість меду в граноле можна знайти цукровий сироп, різноманітні масла, і навіть зефір і шоколад.

Ці та інші добавки урізноманітнюють смак продукту, але підвищують калорійність і без того достатнього калорійного продукту.

Щоб уникнути потрапляння в організм небажаних компонентів, але завжди мати під рукою корисний перекус, гранолу можна зробити самостійно, тим більше, що це не складе великої праці.

Однак потрібно пам’ятати, що часті перекуси такими здавалося б здоровими продуктами можуть призвести до набору ваги.

Домашня гранола

Приготувати гранолу в домашніх умовах можна всього за 30 хвилин.

Потрібно:

  • 4 ст. вівсяних чи інших злакових пластівців
  • 4. ст. л. меду
  • 2 ст. л. рослинної олії (можна взяти будь-яку на свій смак: кедрове, кокосове, оливкова чи будь-яке інше харчове)
  • Пару ложок улюбленого підсолоджувача: меду, фруктового сиропу, пекмеза і т. п.
  • Горіхи, насіння, сухі ягоди, а також спеції для десертів використовують на свій вибір.
  • Спеції тут можна використовувати такі: кориця, куркума, кардамон.

Великі горіхи, наприклад, кешью, волоські, бразильські необхідно попередньо подрібнити, а дрібні горішки та насіння – соняшнику, гарбузове, кедрові можна використовувати цілком.
Змішуємо горіхи з пластівцями, в іншому посуді з’єднуємо натуральний підсолоджувач, спеції і масло, трохи нагріваємо і заливаємо суміш злаків і горіхів. Те, що вийшло, запікаємо в розігрітій духовці 10-15 хвилин при температурі 160 градусів на аркуші пергаменту. У вже готовий продукт додаємо сушені ягоди.

Щоб приготувати батончики гранолы, потрібно перед запіканням суміш накрити ще одним листом пергаменту і гарненько спресувати. Готову гранолу потрібно буде розрізати на кілька порцій.

Інгредієнти можна варіювати на свій розсуд, щоб отримувати різні смаки і користь від продукту.

Як і будь-який продукт, гранола має свої плюси і мінуси. З одного боку, це смачний натуральний продукт, що благотворно впливає на організм, що насичує її корисними речовинами. Гранолу зручно взяти з собою в школу і на роботу, в подорож, це чудовий перекус, який займе мало місця в сумці і практично нічого не важить.

Але замінювати гранолой повноцінний гарячий прийом їжі все ж таки ні до чого, а тим більше використовувати як засіб зниження ваги, що б там не говорили маркетологи. І як перекус гранолу можна вживати не часто, щоб уникнути збільшення ваги і обсягів талії.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *